Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
Porady dietetyczne

Jakich pokarmów i napojów unikać? Chili i inne ostre przyprawy

Zgaga jest wieloprzyczynowym problemem, a na jej powstawanie wpływa dieta, styl życia i współistniejące choroby, głównie refluks żołądkowo-przełykowy. Sporadyczne zgagi zdarzają się każdemu z nas, ale częste nawracające epizody mogą być niebezpieczne. Czy wiesz, jakich pokarmów unikać jeśli nie chcesz dostać zgagi?

 

Pikantne potrawy nie dla każdego

Ostre jedzenie ma wielu zwolenników i przynosi sporo korzyści prozdrowotnych, między innymi: działa bakteriobójczo, reguluje metabolizm, poprawia samopoczucie, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Zatem korzyści ze stosowania pikantnych przypraw są znacznie większe, niż same doznania smakowe. Niestety to co jednym służy, innym może szkodzić i mieć negatywne działanie na układ pokarmowy. Dla osób cierpiących na częste zgagi, nadżerki i refluks żołądkowo-przełykowy ostre, kwaśne i tłuste potrawy są niewskazane.

 

Dlaczego chili może powodować zgagę?

Ostre przyprawy wzmagają wydzielanie się kwasu żołądkowego, mogą więc nasilać zgagę, powodować bóle nadbrzusza i wzdęcia. Nie są polecane dla osób chorujących na refluks oraz zespół jelita drażliwego, gdyż osoby takie mają więcej receptorów bólowych reagujących na działanie chilli.

 

Tłuste, ostre potrawy popijane gazowanymi napojami negatywnie wpływają na proces trawienia. Jak wspominaliśmy już artykule, „Jakich pokarmów unikać, by zminimalizować ryzyko zgagi?”, zjawisko to wywoływane jest przez kilka nakładających się i powtarzających czynników, m.in. jedzenie w pośpiechu o różnych porach dnia, spożywanie nadmiernych ilości tłustych i ostrych potraw, życie w stresie, brak aktywności fizycznej i innych, indywidualnych czynników.

 

Jakich potraw unikać?

Przede wszystkim należy unikać fast food’ów, ponieważ nie tylko mogą powodować zgagę i niestrawność, ale są po prostu niezdrowe, zbyt tłuste, z dużą ilością kalorii i małą wartością odżywczą. A jeżeli już musisz zjeść coś na szybko na mieście, polecamy zdrowe fast food’y, bary kanapkowe i sałatkowe – tak, istnieją takie.

 

Po drugie zdecydowanie polecamy unikać nadmiernego przyprawiania jedzenia. Niekoniecznie muszą być to ostre przyprawy, ale są ludzie, którzy do wszystkiego używają ogromnych ilości pieprzu, chilli, soli, maggi i innych polepszaczy smaku. Co za dużo to nie zdrowo. Ograniczenie wyrazistych przypraw przyniesie pozytywne skutki dla Twojego żołądka.

 

Po trzecie: unikaj popijania napojami gazowanymi, a zwłaszcza kwaśnymi, gdyż te jeszcze bardziej wzmagają wydzielanie się kwasu żołądkowego, co oczywiście prowadzi do spotęgowania zgagi.

 

Co zamiast chili i innych pikantnych specjałów?

Czy osoby cierpiące na zgagę i niestrawność muszą definitywnie zrezygnować z doprawiania potraw? Niekoniecznie. Z pewnością osoby takie powinny ograniczyć ilość spożywanych ostrych rzeczy. Wszystko zależy od indywidualnej podatności; jedne osoby lepiej będą tolerowały pikantne jedzenie, inne dostaną już silnej zgagi po produktach lekko okraszonych pieprzem i chilli. Intensywne, pikantne przysmaki z powodzeniem można zastąpić innymi, równie smacznymi a wywołującymi mniejsze problemy żołądkowe. Jednak, jeżeli zgaga jest dla Ciebie problemem, mimo wdrożenia odpowiedniej diety i zmiany stylu życia, warto wybrać się do lekarza, który zdiagnozuje przyczynę dolegliwości i zaleci odpowiednie postępowanie. Zgaga może być tylko objawem znacznie poważniejszego problemu – refluksu żołądkowo-przełykowego.

Takeda Polska sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535; Kapitał zakładowy:81 000, 00 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Polska Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 602 761 141 lub +48 602 761 142

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.