Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
Porady dietetyczne

Jakich pokarmów i napojów unikać? Czosnek i cebula

Ciężko wyobrazić sobie tradycyjną, polską kuchnię bez cebuli i czosnku, będących doskonałymi i zdrowymi przyprawami. Mimo wielu wartości odżywczych i niezaprzeczalnych walorów smakowych, te dwa warzywa nie są wskazane dla osób cierpiących na zgagę.

 

Surowy czosnek i cebula a zgaga

Ze względu na działanie wzmagające wydzielanie kwasu żołądkowego, surowy i sproszkowany czosnek, świeża cebula oraz ostre przyprawy, mogą przyczyniać się do powstawania zgagi, zwłaszcza u osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy i nadkwasotę.

Te dwa warzywa są niezastąpionym dodatkiem do mięs oraz potraw jarskich, i są bogate w witaminy i minerały. Czosnek zawiera allicynę, wykazującą silne działanie antybiotyczne, a cebula w składzie ma siarczek diallilu, będącym związkiem o silnym działaniu bakteriobójczym, rozgrzewającym i oczyszczającym. Warto, więc, aby oba znalazły się zbilansowanej diecie, jednak osoby z refluksem i nawracającymi zgagami, powinny ograniczyć jego ilość, a jeżeli zgagi są bardzo uporczywe, niestety trzeba odstawić czosnek i cebulę całkowicie.

 

Liczy się nie tylko to, co jemy, ale też jak jemy

Jedzenie w pośpiechu, w biegu lub na stojąco również nie sprzyja trawieniu. Zły styl jedzenia ma nawet większy wpływ na niestrawność i na powstawanie zgagi, niż to, co się je. Bardzo złym nawykiem żywieniowym jest popijanie wszystkiego gazowanymi napojami, a na koniec posiłku wyjście na przysłowiowego „dymka”. Zarówno gazowane napoje, jak i nikotyna dodatkowo przyczyniają się do zgagi.

 

Jak mieć zgagę pod kontrolą?

Bardzo ważna jest samoobserwacja w kierunku potraw lub ich składników, które wywołują zgagę. Nie muszą one być wspólne dla wszystkich. U jednych winowajcami są cebula i czosnek, u innych ostre przyprawy, wino i cytrusy, a jeszcze inni mogą bardzo źle reagować na wszystkie, wyraziste smaki – kwaśne, słone lub ostre. Pierwszym krokiem ku życiu bez zgagi powinno być odstawienie lub ograniczenie czynników, sprzyjających jej powstawaniu.

Regularne posiłki, spożywane o stałych porach, sprzyjają ustabilizowaniu się wydzielania kwasu żołądkowego. Jeść należy powoli, żując każdy kęs i nie popijając. Wodę lub inne napoje powinno się przyjmować dopiero po jedzeniu, a nie w trakcie. Po posiłku warto chwilę odpocząć, by pokarm mógł na spokojnie zostać strawiony, a w przypadku pojawiania się przykrych dolegliwości można sięgnąć po lek na zgagę na bazie pantoprazolu, pamiętając, że substancja ta nie służy do natychmiastowego niwelowania zgagi, a raczej do długotrwałego usuwania dolegliwości. Dlatego leki na zgagę należy stosować, co najmniej przez 2-3 dni. Jeżeli przypadki zgagi się powtarzają pomimo wdrożenia odpowiedniej diety i zmiany stylu życia, zalecamy konsultacje z lekarzem.

 

Co można, skoro niczego nie można?

Przed osobami zmagającymi się ze zgagą maluje się ponura wizja konieczności zrezygnowania z naprawdę wielu potraw i dodatków. Tymczasem wcale nie musi tak być, a alternatyw dla drażniących żołądek potraw jest naprawdę sporo. Wśród produktów spożywczych rekomendowanych dla osób ze zgagą, polecane są zwłaszcza: produkty mleczne, jogurty, twarogi, jajka, jarskie zupy, chude mięsa, ryby, gotowane warzywa, lokalne owoce sezonowe i wiele innych. Ważne, aby nie przesadzać z przyprawami, wyrazistymi smakami i produktami wzmagającymi wydzielanie kwasu żołądkowego. Do tego, zamiast coli i kawy, najlepiej pić wodę mineralną niegazowaną, ziołowe herbatki i kompoty owocowe.

Takeda Polska sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535; Kapitał zakładowy:81 000, 00 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Polska Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 602 761 141 lub +48 602 761 142

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.