Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
Porady dietetyczne

Proste sposoby jak unikać niestrawności

Niestrawność jest częstym objawem, z którym pacjenci zgłaszają się do lekarza. Objawy nie zawsze jednoznacznie wskazują na to, co może być jej przyczyną.

 

Objawy niestrawności

 

Typowymi objawami niestrawności są między innymi zgaga, odbijania, wzdęcie i ból brzucha, gazy czy też uczucie ciężkości w jamie brzusznej. Niektóre z nich mogą być krępujące dla wielu osób. Pacjenci często mówią także o nieprzyjemnym posmaku w ustach, czy też pieczeniu w okolicach żołądka.

 

Jednym z objawów niestrawności jest zgaga, czyli charakterystyczny, palący ból lokalizujący się za mostkiem. Objaw ten często występuje na wskutek spożycia zbyt dużej ilości pokarmu. Dochodzi do przemieszczenia trawionego jedzenia wraz z sokiem żołądkowym do przełyku – to główny powód nieprzyjemnego uczucia.

  

Niestrawność z uwagi na częstość występowania jest popularnym zjawiskiem. Skoro występuje tak często, to warto przedstawić kilka zasad i reguł, które należy stosować – prawdopodobieństwo wystąpienia niestrawności będzie znacznie mniejsze.

 

Dieta a niestrawność

 

Po pierwsze ważne jest to, co jemy – dieta ma bardzo duże znaczenie w patogenezie niestrawności – w szczególności należy wystrzegać się tłustych i ciężkostrawnych potraw. Wysoko przetworzone pokarmy, czy też te z dużą zawartością tłuszczu mogą predysponować do wystąpienia zgagi. Warto zauważyć, że predyspozycje do jej wystąpienia są osobniczo zmienne. U niektórych osób zgagę może powodować kawa, cytrusy, a nawet czekolada.

 

Kolejnym aspektem jest ilość posiłków – w tym wypadku sprawdza się zasada – jedz mniej, a częściej. Jednoczasowe spożycie dużej ilości pokarmu może skutkować niestrawnością. Z tego względu, lepszym rozwiązaniem jest niejedzenie na „maksimum swoich możliwości”. Dzięki takim rozwiązaniom nasz żołądek nie będzie przepełniony, a co za tym idzie ryzyko wystąpienia niestrawności jest znacznie mniejsze.

 

Może się wydawać, że temat odpowiedniego gryzienia pokarmów jest oczywisty i nie warto o nim wspominać – nic bardziej mylnego. Dokładne żucie pokarmu w znaczący sposób ułatwia pracę kolejnych części przewodu pokarmowego. Dzięki dokładnemu gryzieniu jedzenia, dostęp soku żołądkowego do trawionych treści jest ułatwiony. Pamiętajmy także, że pierwszy etap trawienia ma miejsce właśnie w ustach – wszystko za sprawą zawartej w ślinie amylazy, która odpowiedzialna jest za wstępny proces trawienia węglowodanów.

  

W trakcie jedzenia często pijemy różnego rodzaju napoje. Aby uniknąć niestrawności warto zrezygnować z tych, które są gazowane i zawierają duże ilości środków konserwujących.

Niestrawności sprzyja także pośpiech podczas jedzenia oraz nadmierny stres. Czynniki psychiczne mają duże znaczenie w nieprawidłowościach związanych z trawieniem.

  

Sport a niestrawność

 

Na procesy trawienia ma wpływ także ruch – ale pamiętajmy, aby zrobić przerwę między posiłkiem a ćwiczeniami, trwającą 2 – 3 godziny.

 

Jak sobie radzić z niestrawnością?

 

Jeśli już wystąpi niestrawność, jak sobie z nią poradzić? Na ratunek przychodzą środki, których zadaniem jest zobojętnienie kwaśnego środowiska żołądka i zmniejszenie objawów. Jeśli niestrawność pojawia się często, może być objawem choroby – wtedy konieczne jest wprowadzenie odpowiedniego leczenia. Środki stosowane doraźnie mogą okazać się mało skuteczne. W takiej sytuacji może okazać się konieczna wizyta u lekarza i przeprowadzenie badań, które wyjaśnią skąd bierze się u nas niestrawność.

 

To proste zasady dzięki, którym prawdopodobieństwo wystąpienia niestrawności jest znacznie mniejsze. Nie bez znaczenia pozostaje również wpływ zdrowego odżywiania się na cały nasz organizm. Właściwie zbilansowana dieta daje same korzyści, a także ma wpływ na dobre samopoczucie. Warto także wspomnieć, że trawienie można wspomagać różnymi naturalnymi składnikami – między innymi ziołami. O wybór odpowiednich najlepiej zapytać lekarza lub farmaceutę.

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 602 761 141 lub +48 602 761 142

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.