Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
Porady dietetyczne

Zdrowe grillowanie – kilka prostych zasad

Wiosna i lato – to idealny czas na grillowanie. Można powiedzieć, że to sposób gotowania, który towarzyszy człowiekowi od czasów prehistorycznych i przetrwał po dzień dzisiejszy. Pojawiają się jednak opinie, że grillowanie może być niezdrowe. Jak grillować, aby przygotowane w ten sposób pokarmy nie były dla nas szkodliwe?

 

Przed przystąpieniem do grillowania ważne jest aby zadbać o właściwy dobór produktów, które będziemy grillować. Oczywiście często wybieramy naturalne mięsa, ale nierzadko na ruszcie można znaleźć przetworzone produkty w gotowych marynatach

 

Dobierając odpowiednie mięso na grilla, warto pamiętać, aby było chude – bez dużej zawartości tłuszczu. Wybierajmy zatem mięso z kurczaka lub ryby. Oczywiście podczas grillowania, pod wpływem temperatury tłuszcz wypala się, jednak nie w całości. Powszechnie wiadomo, że tłuste pokarmy są ciężkostrawne, mogą powodować zgagę i przyczyniać się do zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi (jego zbyt wysoki poziom nazywany jest hipercholesterolemią). Dodatkowo należy zauważyć, że wytapiający się tłuszcz, który dostaje się do paleniska ulega przekształceniu w groźne i niebezpiecznie dla naszego zdrowia związki. Istnieje również możliwość kupienia gotowych, marynowanych mięs – pamiętajmy, że najczęściej zawierają one dużą ilość środków konserwujących, które w połączeniu z wysoką temperaturą mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.

 

Podczas grillowania należy zwrócić także uwagę na odpowiednią higienę. Chociaż w warunkach ogrodowych lub plenerowych może okazać się to trudne w realizacji, jednak zawsze można zaopatrzyć się w wodę do przemycia rąk lub żel antybakteryjny. Kwestia przechowywania produktów w szczególności dotyczy mięs – bezwzględnie należy wystrzegać się trzymania surowego mięsa na wolnym powietrzu. Żywność powinna być przechowywana w chłodnym miejscu i nie może być narażona na ekspozycję owadów – pomimo działania wysokiej temperatury nie wszystkie patologiczne drobnoustroje mogą zostać zabite, co może przyczynić się do wystąpienia zatrucia pokarmowego po zjedzeniu zepsutego mięsa.

 

Kolejnym elementem związanym z higieną grillowania jest to, na czym grillujemy. Pamiętajmy, że ruszt powinien być za każdym razem dokładnie wyczyszczony przed ponownym użyciem. To tak oczywiste, jak czyszczenie patelni po smażeniu potraw. Niewyczyszczony z resztek jedzenia ruszt, poddany działaniu temperatury to mieszanka, która może okazać się zbyt dużym wyzwaniem dla naszego żołądka.

 

Brykiet, czy węgiel drzewny, z podpałką czy bez? To pytanie, które zadaje sobie wiele osób. O ile przy rzadkim grillowaniu nie ma to większego znaczenia, to chyba nikogo nie należy przekonywać, że rozpalanie ognia lub jego podtrzymywanie za pomocą śmieci jest fatalnym pomysłem. Dotyczy to także drewna, które jest na przykład odpadem z produkcji mebli. Nasączone lakierami i farbami, pokryte okleiną zdecydowanie nie nadają się do grillowania.

Warto pamiętać także o odpowiednim czasie grillowania tego, co znajduje się na ruszcie. Przesada w żadną stronę nie jest wskazana. Do samego grillowania należy przystąpić, kiedy temperatura grilla osiągnie właściwą temperaturę. Pozornie gotowe potrawy, wyglądające na upieczone mogą okazać się surowe w środku. To z kolei może być przyczyną zatruć pokarmowych.

 

Dla wielu osób grillowanie związane jest ze spożyciem alkoholu. Pamiętajmy jednak, że połączenie tłustych potraw (niejednokrotnie w zbyt dużej ilości) z alkoholem, może stanowić wyzwanie dla naszego układu pokarmowego, a w szczególności dla żołądka i wątroby.

Przestrzeganie powyższych zasad uchroni nas przed niepotrzebnymi konsekwencjami w postaci zatruć pokarmowych, niestrawności lub zgagi. Zminimalizujemy także ryzyko narażenia się na toksyczne związki uwalniane podczas grillowania, które uważane są za szkodliwe dla naszego zdrowia.

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 602 761 141 lub +48 602 761 142

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.