Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
O zgadze

Dieta Dukana a zgaga

Dieta Dukana, dieta białkowa, dieta proteinowa – wszystkie te określenia odnoszą się do tego samego planu żywieniowego. To popularna dieta, która jest znana na całym świecie. Warto jednak zauważyć, że z uwagi na efekty uboczne nie może być ona stosowana przez każdego. Dotyczy to przede wszystkim dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących piersią, czy też zmagających się z chorobami przewlekłymi. Przeciwskazaniem do jej stosowania jest także choroba nerek. Dieta proteinowa może powodować różne zaburzenia ze strony układu pokarmowego – czy wpływa na występowanie zgagi?

 

Jak działa dieta Dukana?

 

Dieta Dukana została opracowana przez francuskiego lekarza Pierr’a Dukan’a z myślą o osobach, które borykają się problemem otyłości. Kluczem do sukcesu w przypadku stosowania każdego planu dietetycznego jest przestrzeganie ściśle określonych wytycznych. W przypadku diety proteinowej założeń jest kilka.

 

Pierwszym z nich jest podział czasu trwania diety na cztery etapy. W trakcie ich trwania konieczne jest stosowanie się do ściśle określonych wytycznych. Można powiedzieć, że nadrzędnym celem w diecie proteinowej jest zwiększenie podaży białka oraz ograniczenie węglowodanów oraz tłuszczów. W związku z tym zakłada się spożywanie tylko mięs chudych, z jak najmniejszą zawartością tłuszczu. Zabronione są potrawy przygotowywane w oparciu o mięso z kaczki lub gęsi. Dieta Dukana zakłada także odpowiednie przygotowanie pokarmów- stosuje się gotowanie na parze oraz grillowanie zamiast smażenia na głębokim oleju.

 

Wiele diet zakłada spożywanie posiłków w ściśle określonych odstępach czasu. Dieta Dukana zakłada jedzenie tak często jak to konieczne-  aby nie odczuwać głodu. W kwestii predyspozycji do występowania zgagi to dobre rozwiązanie, bowiem ten sposób żywienia nie obciąża w znaczny sposób żołądka.

 

Nabiał w diecie Dukana a zgaga

 

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że wiele produktów nabiałowych zawiera dużą ilość tłuszczu. Chodzi o sery żółte, sery topione, sery feta czy też twarogi z dużą zawartością tłuszczu – tych produktów w kontekście zgagi powinno się unikać. Dieta Dukana zezwala na spożycie nabiału jednak tego, który zawiera małe ilości tłuszczu. Dieta białkowa zezwala także na spożycie mleka.

 

Mleko to znany od dawien dawna środek stosowany jako remedium na zgagę. Warto jednak zaznaczyć, że jego działanie jest doraźne – chwilowo neutralizuje dokuczliwe objawy związane ze zgagą, ale po chwili problem może powrócić ze zwiększoną siłą. Mleko powoduje zwiększenie wydzielania żołądkowego, co z kolei może objawiać się zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu mleka mogą dotyczyć także osób, u których występuje nietolerancja laktozy, spowodowana brakiem enzymu – laktazy, który odpowiedzialny jest za rozkład laktozy. To spory problem, bowiem w wielu produktach dozwolonych w diecie Dukana występuje mleko.

 

Pozostałe aspekty związane z dietą proteinową nie powinny budzić większych wątpliwości w kontekście możliwości występowania zgagi, w trakcie jej stosowania. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że występowanie zgagi po spożyciu ściśle określonych potraw jest osobniczo zmienne i zawsze warto brać pod uwagę predyspozycje danej osoby związane z jej występowaniem.

 

Mówiąc o diecie Dukana w kontekście dolegliwości ze strony układu pokarmowego, warto wspomnieć, że wiele osób zgłasza w trakcie jej stosowania zaparcia, co spowodowane jest niską podażą błonnika, w dozwolonych do spożycia pokarmach. Efekty uboczne związane ze zmianą diety oraz nawyków żywieniowych w przebiegu diety Dukana sprawiają, że każda osoba, która podejmuje się korzystania z niej, powinna cyklicznie kontrolować wyniki swoich badań u lekarza. Ewentualna zgaga w trakcie diety Dukana jest jednym z najmniejszych efektów ubocznych, jakie mogą pojawić się w trakcie jej stosowania. Do tych poważniejszych należy osteoporoza, kamica nerkowa, zapalenie układu moczowego, niedobór składników mineralnych i witamin. Dieta proteinowa może także powodować rozwój dny moczanowej. 

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 602 761 141 lub +48 602 761 142

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.