Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
O zgadze

Dieta Montignaca a zgaga

Dieta Montingaca to kolejna z wielu diet, która obiecuje znaczący spadek masy ciała. Warunek jest jeden – całkowite przestrzeganie zasad planu żywieniowego. Warto jednak zauważyć, że jest to dieta, która opiera się na właściwym zbilansowaniu ilości składników- nie jest więc dietą wysoce restrykcyjną. Kluczowym aspektem jest wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym. Czy założenia, które stanowią fundament diety Montignaca mogą mieć związek z występowaniem zgagi?


Założenia diety Montignaca

 

Dieta ta należy do odpowiednio zbilansowanych, zachowując pokrycie na niezbędne mikro- oraz makroelementy. Jej zasady są proste i nie opierają się, jak w przypadku wielu innych programów żywieniowych, na podziale na konkretne etapy, w których wprowadza się kolejne produkty do codziennego jadłospisu. W tej diecie wyszczególnione są dwie fazy. Zadaniem pierwszej jest spadek masy ciała, a także odpowiedni dobór produktów, które można spożywać. Etap drugi polega na długotrwałym utrzymaniu właściwej masy ciała. Założeniem jest także spożywanie takiej ilości pokarmu, aby nie czuć głodu. Brzmi idealnie?

 

Kolejną zasadą, dzięki której możliwe jest osiągnięcie wymarzonego efektu (jak obiecują twórcy diety) jest odpowiednie ilościowo łączenie białek, tłuszczy i węglowodanów. W zasadzie nie stanowi to rewolucji, bowiem wiele diet opiera się na tych podobnych zasadach.

 

W czym więc tkwi odmienność diety Montignaca?

 

Założeniem diety jest unikanie spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym - IG. Niesie on za sobą informację o predyspozycji do zwiększenia poziomu cukru (glikemii) we krwi, po spożyciu danego pokarmu. Dla przykładu pokarmy, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym (IG) są szybko trawione w układzie pokarmowym. Konsekwencją tego jest szybki wzrost stężenia cukru we krwi oraz konieczność produkcji insuliny przez trzustkę. Spożywając produkty o wysokim IG, szybciej odczuwamy głód. Dieta, która opiera się na produktach o wysokim indeksie glikemicznym może mieć związek z rozwojem cukrzycy typu II. Ta z kolei jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia choroby refluksowej przełyku, której objawem jest zgaga.

 

Jak wcześniej wspomniano, dieta Montignaca zabrania spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Produkty, które charakteryzują się jego wysokim poziomem to między innymi słodzone napoje (do których należy również piwo), lody słodzone cukrem, popularne batony, ciasta chipsy, frytki, tłuste mleko, a także sok jabłkowy.

Wiele z tych produktów to znane czynniki, które mogą powodować zgagę. W tym kontekście dieta Montignaca wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla osób, u których często pojawia się zgaga. Ale czy napewno?

 

Co jeść na diecie Montignaca?

 

Produkty o niskim indeksie glikemicznym, to te które są „dozwolone” w diecie Montignaca. Należą do nich między innymi: kawa i herbata, tłuste sery, grejpfrut, mandarynki, pomarańcze, pomidory oraz sok pomidorowy. Kawa (szczególnie, kiedy spożywana jest na „pusty żołądek”) wzmaga wydzielanie żołądkowe. W takiej sytuacji dobrze, aby kawa, która znajduje się w żołądku mogła być zneutralizowana przez pokarm, bowiem sama w sobie jest znanym czynnikiem wywołującym zgagę. Sery, które zawierają dużą ilość tłuszczu, również należą do produktów ciężkostrawnych, podobnie jak mięsa bogate w tłuszcze. Podobnie wygląda kwesta cytrusów, które w znacznym stopniu mogą wpływać na wystąpienie zgagi.

 

Dieta Montignaca jest ciekawym rozwiązaniem – przyczynia się do spadku wagi ciała, chroni przed chorobami układu sercowo – naczyniowego, a także rozwojem cukrzycy, która jest czynnikiem ryzyka choroby refluksowej przełyku. Osoby, które decydują się na dietę Montignaca, a u których często pojawia się zgaga po posiłkach (ale nie jest ona spowodowana schorzeniami takimi jak nadkwasota, czy też choroba refluksowa przełyku) warto, aby wybierały te produkty o niskim indeksie glikemicznym, które nie przyczyniają się do występowania zgagi. Na szczęście zasady diety pozwalają na szeroki wybór produktów w związku z czym, każdy powinien bez trudu znaleźć dla siebie odpowiednie składniki diety.

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 602 761 141 lub +48 602 761 142

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.