Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
O zgadze

Dieta pięciu przemian, a zgaga

Z tego powodu osoby, które stosują różnego rodzaju diety są szczególnie narażone na występowanie zgagi i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (choć nie tylko, część diet może powodować również nieprawidłowości ze strony innych układów). Oczywiście, często występująca zgaga jest objawem alarmowym, który powinien skłonić nas do wizyty u lekarza. Czy dieta pięciu przemian, może mieć związek z występowaniem zgagi?

 

Filozofia diety pięciu przemian

 

Dieta pięciu przemian ma swoje korzenie w chińskiej filozofii życia. Plan żywieniowy oparty jest o pory roku, żywioły natury oraz ludzkie ciało. Według tej filozofii, w trakcie każdej pory roku konkretne organy narażone są na nieprawidłowe działanie – z tego powodu konieczna jest ich ochrona.

 

Dieta ta bazuje na pięciu smakach – słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym oraz ostrym - konkretny smak dominuje w określonej porze roku. Z uzyskaniem dominacji konkretnych walorów smakowych związana jest także odpowiednia technika gotowania.

Mówiąc o ryzyku zgagi w kontekście stosowania diety pięciu przemian warto spojrzeć na produkty, które są stosowane do gotowania, a których powinniśmy unikać. Dieta ta opiera się na naturalnie występujących składnikach pożywienia oraz na produktach, które są w jak najmniejszym stopniu przetworzone. Preferowane jest spożycie dużej ilości warzyw, owoców oraz chudego mięsa.

 

Decydując się na stosowanie diety pięciu przemian powinniśmy zrezygnować z wysoko przetworzonej żywności, tłustych mięs, cukru oraz tłustego mleka. Warto zaznaczyć, że założenia te (w przeciwieństwie do innych diet) pokrywają zapotrzebowanie organizmu na mikro oraz makroelementy. Dieta ta jest więc bezpieczna, sprzyja utracie wagi ciała i dba o jego dobrą kondycję. Czy filozofia żywienia stosowana w oparciu o dietę pięciu przemian jest idealna pod kątem występowania zgagi?

 

Zgaga, skąd się bierze i jaki ma związek z dietą?

 

Zgaga jest nieprzyjemnym uczuciem, które powstaje na skutek zarzucania kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Konsekwencją tego pojawia się uczucie pieczenia i palenia za mostkiem, kwaśne obijania czy też nieprzyjemny zapach z ust. Przyczyn zgagi może być wiele, ale najczęściej powstaje na skutek nieodpowiedniej diety lub choroby refluksowej przełyku.

 

Dieta ma bardzo duży wpływ na to, w jaki sposób funkcjonuje nasz organizm, a w szczególności układ pokarmowy. Zgaga często pojawia się po spożyciu zbyt dużej ilości pokarmu, żywności wysokoprzetworzonej, tłustych mięs czy też po posiłkach z dużą zawartością cukru. Okazuje się, że mleko, które jest znanym środkiem, który powinien zneutralizować nieprzyjemne uczucie zgagi, działa tylko chwilowo powodując „ugaszenie” pożaru w przełyku.

 

Zgaga a składniki diety pięciu przemian

 

Składniki pożywienia, które stosowane są w diecie pięciu przemian wydają się być korzystne dla naszego żołądka. Nie należą one do „czarnej listy” produktów, które rzeczywiście z dużym prawdopodobieństwem mogą powodować zgagę. Oparcie żywienia o naturalnie występujące produkty również wydaje się być korzystne w kontekście występowania zgagi. Należy jednak zauważyć, że skłonność do występowania zgagi jest również osobniczo zmienna – oznacza to, że nawet stosowanie zdrowych produktów nie da gwarancji, że zgaga nie pojawi się po ich spożyciu. Jeśli zgaga pojawia się pomimo stosowania lekkostrawnych diet, może to wskazywać na konieczność wizyty u lekarza – jest to jeden z symptomów choroby refluksowej przełyku, której leczenie opiera się na stosowaniu specjalistycznych środków farmakologicznych lub zabiegu chirurgicznego.

Takeda Polska sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535; Kapitał zakładowy:81 000, 00 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Polska Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 602 761 141 lub +48 602 761 142

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.