Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
O zgadze

Słowniczek pojęć z gastroenterologii

Gastroenterologia to gałąź medycyny, która zajmuje się schorzeniami układu pokarmowego. Częste dolegliwości ze strony jamy brzusznej mogą świadczyć o nieprawidłowościach lokalizujących się właśnie w obrębie układu pokarmowego. Z tego powodu, warto znać podstawowe pojęcia, choroby oraz często stosowane badania diagnostyczne.

 

Badania diagnostyczne:

 

- Gastroskopia – to badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego. Polega na wprowadzeniu przez jamę ustną giętkiego endoskopu, który zakończony jest kamerą, przez którą lekarz ocenia górny odcinek przewodu pokarmowego. Gastroskopia umożliwia także pobranie wycinków do badania histopatologicznego. Wskazania do wykonania tego typu badania to między innymi podejrzenie chorób układu pokarmowego. Częsta zgaga, choroba refluksowa przełyku, dolegliwości dyspeptyczne, czy też krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego to główne wskazania do wykonania gastroskopii. Przed badaniem gastroskopowym należy być na czczo.

 

- Kolonoskopia – to badanie endoskopowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Polega na wprowadzeniu przez odbyt giętkiego endoskopu zakończonego kamerą – dzięki temu możliwa jest ocena wewnętrznej części dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Badanie to umożliwia także pobranie wycinków do badania histopatologicznego. Wskazaniami do wykonania kolonoskopii jest między innymi podejrzenie chorób rozrostowych, diagnostyka krwawień z dolnego odcinka przewodu pokarmowego czy też podejrzenie chorób takich jak choroba Leśniowskiego  - Crohna lub wrzodziejącego zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa). Przed kolonoskopią konieczne jest odpowiednie przygotowanie jelita do badania (oczyszczenie).

 

Choroby i objawy:

 

- zgaga – to nieprzyjemne uczucie palącego bólu, który lokalizuje się za mostkiem. Może promieniować w kierunku gardła i dawać inne objawy takie jak kwaśny posmak w ustach. Symptom ten spowodowany jest cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do światła przełyku. Najczęściej pojawia się po spożyciu zbyt dużej ilości pokarmu lub posiłków, które powodują uczucie zgagi, a więc tych, które zawierają na przykład duże ilości tłuszczu i konserwantów. Predyspozycja do zgagi jest osobniczo zmienna. Jeśli zgaga pojawia się często konieczna jest wizyta u lekarza specjalisty.

 

- dysfagia – mianem dysfagii określane jest utrudnione połykanie.

 

- odynofagia – oznacza bolesne połykanie. Wymaga pilnej konsultacji lekarskiej.

 

 - refluks żołądkowo – przełykowy – to schorzenie, które polega na przedostawaniu się kwaśnej treści z żołądka do przełyku. Przyczyną tego schorzenia jest niewystarczające napięcie mięśnia, zwieracza dolnego przełyku (ang. LES – lower esophageal sphincter). Innymi przyczynami refluksu żołądkowo przełykowego mogą być między innymi zażywane przez pacjenta leki, które powodują zmniejszenie napięcia dolnego zwieracza przełyku. Należą do nich między innymi: blokery kanałów wapniowych, beta mimetyki, czy też doustne środki antykoncepcyjne.

 

 - przełyk Barretta – może być powikłaniem choroby refluksowej przełyku. Schorzenie polega na wystąpieniu nieprawidłowego nabłonka wyścielającego dolny odcinek przełyku. Choroba ujawnia się podczas badania endoskopowego (gastroskopia). Przełyk Barretta jest stanem przedrakowym w związku z czym konieczna jest okresowa kontrola u lekarza specjalisty.

 

- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – mianem wrzodu określa się ubytek w błonie śluzowej z obecną martwicą i naciekiem zapalnym. Duże znaczenie w patogenezie choroby wrzodowej ma zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Głównym objawem jest ból, który najczęściej pojawia się po posiłku. Nieleczony wrzód trawienny może ulec perforacji powodując groźne krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego.

 

- Choroba Leśniowskiego – Crohna – należy do tak zwanych nieswoistych zapaleń jelit. Istotą choroby jest proces zapalny, który może występować w każdym odcinku przewodu pokarmowego, czyli od jamy ustnej do odbytnicy. Charakterystyczne zmiany zapalne mogą dotyczyć wszystkich warstw ściany przewodu pokarmowego. Etiologia choroby nie jest znana. Konsekwencją choroby Leśniowskiego Crohna jest powstawanie zwężeń oraz przetok. Jednym z głównych objawów jest ból brzucha oraz biegunka.

 

- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – podobnie jak choroba Leśniowskiego Crohna należy do nieswoistych zapaleń jelit. Porównując te dwie choroby, należy wspomnieć, że wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa) lokalizuje się tylko w jelicie grubym, a nie jak choroba Leśniowskiego – Crohna na całej długości przewodu pokarmowego. Jednym z najczęstszych objawów jest biegunka z dużą zawartością krwi. Objawu tego typu nie wolno lekceważyć – konieczna jest pilna konsultacja lekarska.

 

- rak jelita grubego – to nowotwór, który w większości przypadków lokalizuje się w odbytnicy i esicy. Czynnikiem ryzyka zachorowania jest wiek - choroba występuje głownie po 50 roku życia. W początkowym stadium choroba może przebiegać bezobjawowo. Jednym z symptomów, który powinien skłonić do wizyty u lekarza jest krwawienie z dolnego odcinka przewodu pokarmowego (krwawienie z odbytu). Innym objawem, który może być związany z rakiem jelita grubego jest narastająca anemia (utajone krwawienie przy prawostronnej lokalizacji guza). Badaniami przesiewowymi w kierunku raka jelita grubego jest badanie na krew utajoną w stolcu (FOBT) oraz badanie kolonoskopowe.

 

- celiakia – inaczej nazywana chorobą trzewną. Jest schorzeniem powstałym na wskutek nieprawidłowej reakcji immunologicznej na gluten (zawarty w pszenicy, życie i jęczmieniu) u osób z predyspozycją genetyczną. Możliwy jest cały wachlarz objawów, które występują w przebiegu celiakii. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego to głównie biegunka i ból brzucha, ale możliwe są także dokuczliwe symptomy ze strony skóry, układu nerwowego, czy też układu moczowo – płciowego. Głównym sposobem terapii jest całkowita eliminacja glutenu z diety – do końca życia. Choroba może wystąpić zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 602 761 141 lub +48 602 761 142

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.