Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
Porady dietetyczne

10 popularnych ciężkostrawnych potraw.

Często zdarza Ci się charakterystyczne pieczenie za mostkiem po posiłku lub budzisz się w nocy z tego powodu? Być może przyczyną Twoich dolegliwości jest zgaga wywołana cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. U niektórych osób może pojawiać się także kwaśny posmak w ustach – to za sprawą kwasu solnego, który jest naturalnym składnikiem soku trawiennego.

  

Zgaga konsekwencją ciężkostrawnej diety

 

Zgaga może być konsekwencją spożycia zbyt dużej ilości pokarmu – żołądek jest przeciążony i w konsekwencji dochodzi do cofania się kwaśnej treści do światła przełyku, dając nieprzyjemne objawy zgagi.

 

Oprócz typowego „przejedzenia się”, do zgagi predysponują również inne czynniki, jednak największe znaczenie z nich ma dieta. Oczywiście każdą z potraw można przyrządzić na wiele różnych sposobów, ale należy pamiętać, że jeśli po konkretnych posiłkach pojawia się zgaga, to znak, że należy zmodyfikować dietę i wyeliminować niekorzystnie oddziałujące na nasz przewód pokarmowy potrawy, przekąski czy też napoje. Z tego powodu, jeśli zgaga zdarza się często warto założyć dzienniczek, w którym będziemy zapisywać, czy wystąpiły objawy zgagi i ewentualnie, po jakim posiłku. Należy jednak zaznaczyć, że predyspozycja do wystąpienia zgagi jest osobniczo zmienna i nie u każdego dane potrawy wywołują takie same objawy. Po czym możemy spodziewać się zgagi?

 

Zgaga a napoje

 

 Z popularnych napojów, które mogą przyczynić się do powstania zgagi na pewno warto wspomnieć o tych, które są gazowane. Alkohol również może powodować uczucie nieprzyjemnego pieczenia za mostkiem. Osoby zgłaszające się do lekarza z problemem zgagi, często narzekają na zgagę po kawie – powodem jest kofeina, która wpływa na zwiększenie wydzielania żołądkowego, i w konsekwencji pojawienie się zgagi.

 

Przekąski wywołujące zgagę

 

Przekąski – często w ciągu dnia, zdarza się nam zjeść przekąskę, po której występuje zgaga. U niektórych osób uczucie pieczenia za mostkiem występuje po chipsach, u innych po czekoladzie albo wysoko przetworzonych słodyczach.

 

Wydawać by się mogło, że owoce i warzywa to samo zdrowie – oczywiście tak jest, ale niektóre z nich, spożywane na „pusty żołądek”, mogą spowodować zgagę. Same owoce i warzywa to częsty składnik zdrowych śniadań. Pamiętajmy jednak, że bazując tylko na tych produktach, nie dostarczamy do naszego żołądka innych potraw, które mogłyby neutralizować kwaśną treść żołądkową. To dodatkowo potęguje zgagę. Czego należy się wystrzegać, jeśli mamy tendencję do pojawiania się zgagi? Na pewno cytrusów. Chociaż poranny sok ze świeżo wyciśniętych owoców może być orzeźwiający, to trzeba liczyć się z możliwością pojawienia się uczucia pieczenia w okolicach przełyku po jego wypiciu.  Warzywa, które związane są z występowaniem tego objawu to między innymi czosnek, cebula i pomidory – chociaż są zdrowe i dostarczają wielu niezbędnych mikroelementów, to może okazać się konieczne ich wyeliminowanie z diety.

 

Potrawy smażone i przyprawy a zgaga

 

Zgagę mogą powodować także potrawy smażone, z dużą zawartością tłuszczu. O ile zjedzenie małej ilości tego typu potraw nie powinno skończyć się zgagą, to objedzenie się dużą ilością na przykład frytek smażonych na głębokim oleju, a następnie picie napojów gazowanych może po pewnym czasie spowodować objawy zgagi. Mówiąc ogólnie, wszystkie potrawy, które są tłuste (lub ich przyrządzenie wymaga dużej ilości tłuszczu) mogą mieć związek z występowaniem zjawiska zgagi po posiłku. Z tego powodu u osób, u których występuje zgaga po tłustych potrawach, warto rozważyć gotowanie na parze.

 

Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, w jaki sposób doprawiamy nasze potrawy – szczególnie te ostre mogą spowodować wystąpienie pieczenia za mostkiem – pikantne przyprawy to znany czynnik, który może powodować zgagę.

 

Jak widać zgaga ma typowy związek z dietą i często z potrawami, które uważane są za niezdrowe. Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, również z powodu całokształtu naszego zdrowia. Do zgagi w szczególności mogą predysponować: kawa, napoje gazowanie, napoje alkoholowe, owoce (cytrusy), warzywa, tłuste pokarmy (na przykład frytki), przekąski (takie jak chipsy), niektóre słodkości – czekolada i batony, oraz potrawy doprawiane „na ostro”.

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 735 227 575

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.