Co jeść by uniknąć zgagi?
Zgaga to dosłownie i w przenośni palący problem. To uczucie pieczenia, które lokalizuje się za mostkiem, może powodować wrażenie ciała obcego w gardle, kwaśny posmak w ustach i ogólny dyskomfort w nadbrzuszu. Zgaga jest objawem chorobowym, spowodowanym przez różne czynniki – jest typowym symptomem występującym przy chorobie refluksowej przełyku, a także jest jednym z objawów niestrawności, obok nudności, wymiotów i bólu brzucha. Ważne, aby zaznaczyć, że pewne potrawy, które powodują zgagę u jednej osoby, u kogoś innego będą bardzo dobrze tolerowane.
Zatem, co jeść i jak jeść by nie doprowadzić do wystąpienia zgagi?
Na pierwszym miejscu należy wspomnieć o tłustych potrawach, smażonych na głębokim tłuszczu – często dotyczy to mięs. Dobrą alternatywą jest gotowanie na parze, lekkich i chudych pokarmów. Tak przygotowany obiad zostanie znacznie łatwiej przyswojony przez nasz organizm, dzięki czemu unikniemy wystąpienia zjawiska zgagi. Wysoka zawartość tłuszczu ma wpływ na czas trawienia – w tym wypadku jest on wydłużony. W kwestii smażenia, ważne jest także na czym smażymy- powinniśmy wystrzegać się smalcu i przygotowywać pokarmy na bazie zdrowych olejów i oliw.
Pęd codziennego życia powoduje, że coraz więcej osób nie ma czasu na przygotowanie drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Często wybieramy wszelkiego rodzaju fast-food’y, które są ciężkostrawne. Hamburgery niejednokrotnie zawierają duże ilości środków konserwujących, które są nie zdrowe i mogą wpływać na procesy trawienia. Do fast food’u zaliczamy także frytki, które również przygotowywane są na głębokim tłuszczu, co powoduje, ze należą do ciężkostrawnych przekąsek. Nieodłącznym elementem tego typu jedzenia są napoje gazowane, które także mogą przyczyniać się do powstawania zgagi.
Owoce i warzywa – chociaż są bardzo zdrowe i ich codzienne jedzenie jest wskazane, to koniecznie należy zachować pewne zasady, jeśli nie chcemy dopuścić do wystąpienia zgagi. Soki na bazie cytrusów, spożywane szczególnie „na pusty żołądek”, nie są dobrym rozwiązaniem. Z uczuciem zgagi może być także związane jedzenie pomidorów i cebuli.
Napoje - one także mogą powodować uczucie palenia za mostkiem. Szczególnie do wystąpienia zgagi predysponują napoje gazowane, zawierające kofeinę, czy też spożywany w nadmiernych ilościach alkohol.
Desery - najczęściej powstają na bazie dużej ilości cukru. Ciasta, które chociaż wyglądają bardzo smakowicie i smacznie, nieraz są pełne barwników i konserwantów. Mogą przyczynić się do wystąpienia objawów zgagi.
Przekąski - chętnie wybierane przez wiele osób chipsy, batony i słodkości, które z uwagi na swój skład mogą prowadzić do wystąpienia uczucia palenia za mostkiem. Zamiast wysoko przetworzonych przekąsek, lepiej wybrać te, które mają naturalne pochodzenie, są zdrowe i nie zawierają chemicznych dodatków.
Sposób, w jaki jemy również ma bardzo duży wpływ na wystąpienie zjawiska zgagi. Pierwszą kwestią jest objętość pokarmów- nie jest wskazane spożywanie dużych porcji podczas jednego posiłku. Lepiej jeść mniej i mniejszych odstępach czasu – na przykład co 2-3 godziny. Każdy kęs powinien być dobrze pogryziony – to znacznie ułatwia pracę przewodu pokarmowego i zmniejsza ryzyko wystąpienia niestrawności. Z tego powodu zgaga, często pojawia się po obfitych obiadach, spotkaniach rodzinnych i przy świątecznym stole. Wielu osobom zdarza się poobiednia drzemka – pozycja leżąca po spożytym posiłku również może predysponować do wystąpienia zgagi. Nie powinniśmy także jeść przynajmniej 2 – 3 godziny przed snem.
Jak widać, dieta jest istotnym czynnikiem, który ma wpływ na występowanie zgagi. Bardzo często zdarza się, że pewne zmiany w nawykach żywieniowych powodują złagodzenie objawów i jej całkowite wyeliminowanie. Odpowiednia dieta, zapewni dobrą pracę układu pokarmowego i wyeliminuje także inne niepożądane objawy, takie jak biegunki, zaparcia czy bóle brzucha po jedzeniu.
Jeśli jednak zmiana diety i przestrzeganie niektórych reguł nie pomoże, konieczna jest wizyta u lekarza. Zdrowa dieta, to także dobra kondycja organizmu i dostarczenie niezbędnych związków odżywczych i energetycznych.
Zgaga może występować przy chorobie refluksowej przełyku – u podstaw jej leczenia leży zarówno zmiana stylu życia (w tym redukcja nadwagi, zaprzestanie palenia papierosów, czy też nie jedzenie bezpośrednio przed snem). W praktyce lekarskiej w terapii choroby refluksowej przełyku często znajdują zastosowanie leki z grupy inhibitorów pompy protonowej. W przypadku przewlekłego występowania, o sposobie leczenia zgagi decyduje lekarz.