Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
Porady dietetyczne

Dlaczego powinniśmy jeść powoli?

 „Uważaj, co jesz!" To częste stwierdzenie, które atakuje nas w wielu środkach masowego przekazu, reklamach, czy też social mediach. Obecnie panujący trend zdrowego żywienia, polega nie tylko na zwracaniu uwagi na to, co jemy, ale także na zawartości kalorii, wzajemnej proporcji białek, węglowodanów i tłuszczy w posiłkach. Warto zaznaczyć, że duże znacznie ma także to, w jakim tempie spożywamy potrawy, a o tym mówi się już bardzo niewiele. Dlaczego to takie ważne?

 

Dzisiejszy styl życia charakteryzuje się przede wszystkim pośpiechem. Wiele osób uważa, że już samo zdrowe odżywianie to klucz do idealnej sylwetki i zdrowia. Jednak spożywanie śniadania w biegu, na stojąco, lub w drodze do pracy, ma duży wpływ na prawidłowe trawienie. Spokojne jedzenie to kilka minut więcej – kilka bezcennych minut dla naszego układu pokarmowego, które w znaczący sposób wpływa na jego pracę.

 

Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Dla wielu osób samo żucie i rozdrabnianie pokarmu to jedynie czynność mechaniczna. Warto jednak wrócić do lekcji biologii i przypomnieć sobie, że już w jamie ustnej zachodzą procesy biochemicznej obróbki pokarmu. Już sama jego obecność stymuluje ślinianki do wydzielania śliny, w której zawarte są enzymy biorące udział w trawieniu węglowodanów – głównego składnika zbilansowanej diety. Dzieje się to za sprawą enzymu, alfa - amylazy. Składnikiem śliny są także związki nazywane mucynami, które ułatwiają połykanie kęsa pokarmu. Po żuciu pokarmów, jedzenie przechodzi przez przełyk do żołądka, gdzie następują dalsze procesy trawienia, pozostające poza naszą kontrolą. Jednak na proces gryzienia, żucia oraz połykania w odpowiednim tempie możemy mieć już wpływ. Warto o tym pamiętać, bowiem w znaczący sposób możemy ułatwić pracę układu pokarmowego. Lepiej pogryziony pokarm to mniejsze wyzwanie do żołądka.

 

Każda część układu pokarmowego ma określone zadanie w procesie trawienia, który zachodzi także w żołądku, dwunastnicy, jelicie cienkim i grubym. Pokarm, który uległ strawieniu w żołądku, przechodzi w dalszej kolejności do dwunastnicy, gdzie zachodzi kolejna obróbka biochemiczna pokarmów. To, jak szybko pokarm opuści żołądek zależy od jego właściwości chemicznych jak i fizycznych. Faktem jest, że pokarm, który jest dobrze rozdrobniony przechodzi z żołądka do kolejnych części układu pokarmowego w szybszym tempie. Dłużej zalegający pokarm w żołądku, może być przyczyną nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.

 

Innym ważnym aspektem jest również związek tempa jedzenia z utrzymaniem właściwej wagi ciała. W tej kwestii należy wziąć pod uwagę wiedzę związaną z neurofizjologią. Z żołądka trafiają do mózgu bodźce, które z kolei przekładają się na efekty działania poszczególnych narządów. W przypadku żołądka, dopiero po kilkunastu minutach do mózgu dochodzą informacje, że w żołądku znajduje się pokarm. Konsekwencją tego uruchomiony zostaje tak zwany ośrodek sytości i nasza chęć do jedzenia ulega zmniejszeniu. Na to jednak potrzeba czasu - zatem warto dać czas naszemu organizmowi na integrację bodźców dochodzących z układu pokarmowego. Efektem tego być może zjemy znacznie mniej, co przełoży się na zadawalające wskazania wagi.

 

Dłuższe jedzenie (delektowanie) to również aspekt związany z odczuwaniem przyjemności z jedzenia. To także cieszenie się z apetycznie wyglądającej oraz smacznej potrawy. Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści płynące z wolnego (lub wolniejszego) jedzenia pokarmów, warto zmniejszyć tempo jedzenia i poświęcić tej czynności kilka minut więcej. To niewielka ilość czasu, która może w znaczący sposób polepszyć stan zdrowia, samopoczucia oraz utrzymać prawidłową wagę ciała. 

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 735 227 575

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.