Jakich pokarmów i napojów unikać? Chili i inne ostre przyprawy
Zgaga jest wieloprzyczynowym problemem, a na jej powstawanie wpływa dieta, styl życia i współistniejące choroby, głównie refluks żołądkowo-przełykowy. Sporadyczne zgagi zdarzają się każdemu z nas, ale częste nawracające epizody mogą być niebezpieczne. Czy wiesz, jakich pokarmów unikać jeśli nie chcesz dostać zgagi?
Pikantne potrawy nie dla każdego
Ostre jedzenie ma wielu zwolenników i przynosi sporo korzyści prozdrowotnych, między innymi: działa bakteriobójczo, reguluje metabolizm, poprawia samopoczucie, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Zatem korzyści ze stosowania pikantnych przypraw są znacznie większe, niż same doznania smakowe. Niestety to co jednym służy, innym może szkodzić i mieć negatywne działanie na układ pokarmowy. Dla osób cierpiących na częste zgagi, nadżerki i refluks żołądkowo-przełykowy ostre, kwaśne i tłuste potrawy są niewskazane.
Dlaczego chili może powodować zgagę?
Ostre przyprawy wzmagają wydzielanie się kwasu żołądkowego, mogą więc nasilać zgagę, powodować bóle nadbrzusza i wzdęcia. Nie są polecane dla osób chorujących na refluks oraz zespół jelita drażliwego, gdyż osoby takie mają więcej receptorów bólowych reagujących na działanie chilli.
Tłuste, ostre potrawy popijane gazowanymi napojami negatywnie wpływają na proces trawienia. Jak wspominaliśmy już artykule, „Jakich pokarmów unikać, by zminimalizować ryzyko zgagi?”, zjawisko to wywoływane jest przez kilka nakładających się i powtarzających czynników, m.in. jedzenie w pośpiechu o różnych porach dnia, spożywanie nadmiernych ilości tłustych i ostrych potraw, życie w stresie, brak aktywności fizycznej i innych, indywidualnych czynników.
Jakich potraw unikać?
Przede wszystkim należy unikać fast food’ów, ponieważ nie tylko mogą powodować zgagę i niestrawność, ale są po prostu niezdrowe, zbyt tłuste, z dużą ilością kalorii i małą wartością odżywczą. A jeżeli już musisz zjeść coś na szybko na mieście, polecamy zdrowe fast food’y, bary kanapkowe i sałatkowe – tak, istnieją takie.
Po drugie zdecydowanie polecamy unikać nadmiernego przyprawiania jedzenia. Niekoniecznie muszą być to ostre przyprawy, ale są ludzie, którzy do wszystkiego używają ogromnych ilości pieprzu, chilli, soli, maggi i innych polepszaczy smaku. Co za dużo to nie zdrowo. Ograniczenie wyrazistych przypraw przyniesie pozytywne skutki dla Twojego żołądka.
Po trzecie: unikaj popijania napojami gazowanymi, a zwłaszcza kwaśnymi, gdyż te jeszcze bardziej wzmagają wydzielanie się kwasu żołądkowego, co oczywiście prowadzi do spotęgowania zgagi.
Co zamiast chili i innych pikantnych specjałów?
Czy osoby cierpiące na zgagę i niestrawność muszą definitywnie zrezygnować z doprawiania potraw? Niekoniecznie. Z pewnością osoby takie powinny ograniczyć ilość spożywanych ostrych rzeczy. Wszystko zależy od indywidualnej podatności; jedne osoby lepiej będą tolerowały pikantne jedzenie, inne dostaną już silnej zgagi po produktach lekko okraszonych pieprzem i chilli. Intensywne, pikantne przysmaki z powodzeniem można zastąpić innymi, równie smacznymi a wywołującymi mniejsze problemy żołądkowe. Jednak, jeżeli zgaga jest dla Ciebie problemem, mimo wdrożenia odpowiedniej diety i zmiany stylu życia, warto wybrać się do lekarza, który zdiagnozuje przyczynę dolegliwości i zaleci odpowiednie postępowanie. Zgaga może być tylko objawem znacznie poważniejszego problemu – refluksu żołądkowo-przełykowego.