Jakich pokarmów i napojów unikać? Czosnek i cebula
Ciężko wyobrazić sobie tradycyjną, polską kuchnię bez cebuli i czosnku, będących doskonałymi i zdrowymi przyprawami. Mimo wielu wartości odżywczych i niezaprzeczalnych walorów smakowych, te dwa warzywa nie są wskazane dla osób cierpiących na zgagę.
Surowy czosnek i cebula a zgaga
Ze względu na działanie wzmagające wydzielanie kwasu żołądkowego, surowy i sproszkowany czosnek, świeża cebula oraz ostre przyprawy, mogą przyczyniać się do powstawania zgagi, zwłaszcza u osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy i nadkwasotę.
Te dwa warzywa są niezastąpionym dodatkiem do mięs oraz potraw jarskich, i są bogate w witaminy i minerały. Czosnek zawiera allicynę, wykazującą silne działanie antybiotyczne, a cebula w składzie ma siarczek diallilu, będącym związkiem o silnym działaniu bakteriobójczym, rozgrzewającym i oczyszczającym. Warto, więc, aby oba znalazły się zbilansowanej diecie, jednak osoby z refluksem i nawracającymi zgagami, powinny ograniczyć jego ilość, a jeżeli zgagi są bardzo uporczywe, niestety trzeba odstawić czosnek i cebulę całkowicie.
Liczy się nie tylko to, co jemy, ale też jak jemy
Jedzenie w pośpiechu, w biegu lub na stojąco również nie sprzyja trawieniu. Zły styl jedzenia ma nawet większy wpływ na niestrawność i na powstawanie zgagi, niż to, co się je. Bardzo złym nawykiem żywieniowym jest popijanie wszystkiego gazowanymi napojami, a na koniec posiłku wyjście na przysłowiowego „dymka”. Zarówno gazowane napoje, jak i nikotyna dodatkowo przyczyniają się do zgagi.
Jak mieć zgagę pod kontrolą?
Bardzo ważna jest samoobserwacja w kierunku potraw lub ich składników, które wywołują zgagę. Nie muszą one być wspólne dla wszystkich. U jednych winowajcami są cebula i czosnek, u innych ostre przyprawy, wino i cytrusy, a jeszcze inni mogą bardzo źle reagować na wszystkie, wyraziste smaki – kwaśne, słone lub ostre. Pierwszym krokiem ku życiu bez zgagi powinno być odstawienie lub ograniczenie czynników, sprzyjających jej powstawaniu.
Regularne posiłki, spożywane o stałych porach, sprzyjają ustabilizowaniu się wydzielania kwasu żołądkowego. Jeść należy powoli, żując każdy kęs i nie popijając. Wodę lub inne napoje powinno się przyjmować dopiero po jedzeniu, a nie w trakcie. Po posiłku warto chwilę odpocząć, by pokarm mógł na spokojnie zostać strawiony, a w przypadku pojawiania się przykrych dolegliwości można sięgnąć po lek na zgagę na bazie pantoprazolu, pamiętając, że substancja ta nie służy do natychmiastowego niwelowania zgagi, a raczej do długotrwałego usuwania dolegliwości. Dlatego leki na zgagę należy stosować, co najmniej przez 2-3 dni. Jeżeli przypadki zgagi się powtarzają pomimo wdrożenia odpowiedniej diety i zmiany stylu życia, zalecamy konsultacje z lekarzem.
Co można, skoro niczego nie można?
Przed osobami zmagającymi się ze zgagą maluje się ponura wizja konieczności zrezygnowania z naprawdę wielu potraw i dodatków. Tymczasem wcale nie musi tak być, a alternatyw dla drażniących żołądek potraw jest naprawdę sporo. Wśród produktów spożywczych rekomendowanych dla osób ze zgagą, polecane są zwłaszcza: produkty mleczne, jogurty, twarogi, jajka, jarskie zupy, chude mięsa, ryby, gotowane warzywa, lokalne owoce sezonowe i wiele innych. Ważne, aby nie przesadzać z przyprawami, wyrazistymi smakami i produktami wzmagającymi wydzielanie kwasu żołądkowego. Do tego, zamiast coli i kawy, najlepiej pić wodę mineralną niegazowaną, ziołowe herbatki i kompoty owocowe.