Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
O zgadze

Dieta Cambridge a zgaga

Dieta Cambridge została opracowana przez naukowców z Wielkiej Brytanii. To plan żywieniowy, który stał się popularny na całym świecie. Podobnie jak w przypadku pozostałych diet, jego celem jest redukcja masy ciała. Niewiele mówi się jednak o zgadze w trakcie stosowania diety Cambridge.

 

Założenia diety Cambridge

 

Założenia planu żywieniowego jakim jest dieta Cambridge opiera się na sześciu różnych etapach. Każdy z nich charakteryzuje się odmienną liczbą przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. W pierwszym etapie, ilość ta jest naprawdę niska, bowiem jest to mniej niż 800kcal na dzień. Dochodząc do szóstego, ostatniego etapu osoba korzystająca z diety Cambridge może spożywać ponad 1500 kcal w ciągu dnia. Założeniem diety jest stosowanie specjalnych produktów Cambridge, które w początkowym okresie stanowią podstawowe i jedyne źródło pożywienia. W kolejnych etapach, produkty te są stopniowo łączone, a w końcowym etapie nawet eliminowane z codziennego jadłospisu. 

 

Jak zapewniają naukowcy, pomimo niskiej kaloryczności przypadającej szczególnie na początkowe etapy diety, zachowany jest właściwy poziom niezbędnych składników, które znajdują się w konwencjonalnej diecie. Pierwszy etap, diety Cambridge, który trwa do 3 tygodni, powinien być prowadzony pod kontrolą lekarza. Kolejne etapy polegają na rozszerzeniu diety o kolejne posiłki opierające się na chudych składnikach.

 

Jaki jest związek diety Cambridge z występowaniem zgagi?

 

Zgaga to nieprzyjemne uczucie, które często pojawia się u zupełnie zdrowych osób. Oczywiście, istnieje „czarna lista” produktów, które maja związek z jej występowaniem, jednak należy zauważyć, że istnieje osobnicza predyspozycja do pojawiania się zgagi u niektórych osób. Zgaga może być również objawem chorób lokalizujących się obrębie przewodu pokarmowego – głównie ma to miejsce w przypadku choroby refluksowej przełyku. Inną przyczyną nagminnie występującej zgagi jest przepuklina rozworu przełykowego. Jednak bardzo często zgaga jest efektem stosowanej diety.

 

Mogłoby się wydawać, że specjalnie przygotowane produkty, a także stopniowe wprowadzanie zwykłych posiłków w ramach diety Cambridge są dobrym rozwiązaniem i uchronią przed występowaniem zgagi. Należy zwrócić uwagę na fakt, że produkty, które stosowane są w diecie Cambridge podaje się z mlekiem. Mleko jest znanym rozwiązaniem na palący ból w przełyku, który występuje podczas zgagi. Wypicie szklanki mleka najczęściej przynosi ulgę i powoduje „ugaszenie pożaru” jakim jest zgaga. Problem mija na pewien czas, jednak po chwili powraca i to bardzo często w znacznie większym stopniu.

 

Związane jest to z tym, że mleko powoduje zwiększenie produkcji kwasu solnego w żołądku co z kolei nasila objawy zgagi. Rozwiązaniem jest zamiana mleka na inne produkty, które można stosować wymiennie – jest to kefir, maślanka lub jogurt.

 

Jak działa dieta Cambridge?

 

Plan żywieniowy diety Cambridge zakłada spadek wagi ciała w trakcie jego trwania.

To z kolei w zdecydowany sposób powinno przyczynić się do redukcji ryzyka wystąpienia zgagi – otyłość stanowi jeden z czynników wyzwalających zgagę.

 

Wiele diet obiecuje dobre efekty działania, a efekty uboczne ich stosowania zazwyczaj są pomijane. W kwestii zgagi i diety Cambridge wiele zależy od predyspozycji osobniczych do jej występowania. Przewlekła zgaga, która utrzymuje się mimo zmiany nawyków żywieniowych powinna skłonić do wizyty u lekarza i przeprowadzania odpowiednich badań celem weryfikacji czy podłożem nieprzyjemnego uczucia palenia w przełyku nie są zmiany, które należy leczyć chirurgicznie lub za pomocą środków farmakologicznych.

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 735 227 575

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.