Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
O zgadze

Dieta Kopenhaska a zgaga

Dieta Kopenhaska, dieta duńska, dieta trzynastodniowa – wszystkie te określenia sprowadzają się do jednego planu żywieniowego. Podobnie jak spora część innych diet, jej założenia są restrykcyjne, a powodzenie stosowania w dużym stopniu zależy od tego, czy poddamy się jej rygorom. Chociaż dieta Kopenhaska trwa krótko, to związane jest z nią wiele efektów ubocznych. Czy należy do nich zgaga?

 

Czym jest zgaga?

 

Aby określić czy dieta Kopenhaska ma wpływ na występowanie nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, przypomnijmy czym jest zgaga. To uczucie pieczenia oraz palenia za mostkiem, wzdłuż przebiegu przełyku. Charakteryzuje się również kwaśnym posmakiem w ustach oraz nieprzyjemnym oddechem.

 

Jeśli zjawisko zgagi występuje sporadycznie, można przypuszczać, że jej podłożem jest właśnie dieta. Kiedy uczucie palenia w przełyku pojawia się często, po każdym posiłku, lub w pozycji leżącej, wiele wskazuje na to, że mamy do czynienia z chorobą refluksową przełyku, czyli zbyt słabym napięciem mięśnia zwieracza dolnego przełyku, w wyniku czego treść żołądkowa trafia do przełyku.

 

Założenia diety Kopenhaskiej

 

Analizując plan diety Kopenhaskiej można wyróżnić dwa najważniejsze aspekty. Po pierwsze – stosowanie diety trwa dokładnie trzynaście dni -  ani jednego dnia krócej, oraz ani jednego dnia dłużej. Po drugie równie ważna jest dbałość o całkowite podporządkowanie się konkretnym zasadom, związanym ze spożywaniem posiłków. Ściśle określone założenia wymagają samozaparcia oraz silnej woli, gdyż w ciągu dnia można spożywać jedynie trzy posiłki – śniadanie, lunch oraz obiad – wszystkie z nich w ściśle określonych godzinach.

 

Śniadania w diecie Kopenhaskiej

 

Śniadanie diety Kopenhaskiej nie należy do obfitych – jest to kubek czarnej kawy z cukrem. Kawa jest znanym czynnikiem, który powoduje rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku. Jej kolejnym działaniem jest dodatni wpływ na wydzielanie żołądkowe, a więc zwiększoną produkcję kwasu solnego. O poranku oprócz kawy do żołądka nie trafia żaden posiłek- brak jest zatem pokarmu, który mógłby zneutralizować zbyt dużą produkcję kwasu solnego. Łatwo można się domyślić, że wypadkową tych działań może być pojawiająca się zgaga.

 

Mięso w diecie Kopenhaskiej

 

Kolejnym założeniem diety Kopenhaskiej jest stosowanie w posiłkach chudych mięs – u osób u których pojawia się predyspozycja do występowania zgagi, akurat to rozwiązanie jest korzystne – zazwyczaj zgaga jest powodowana przez ciężkostrawne pokarmy, bogate w tłuszcz.

 

Obawy w kontekście zgagi mogą wzbudzać niektóre warzywa i owoce, które znajdują się w jadłospisie trzynastodniowej diety. Są to na przykład pomidory lub marchew z cytryną. Same pomidory (podobnie jak sok z pomidorów) mogą powodować zgagę. Cytrusy z uwagi na swoją kwasowość, mogą również powodować uczucie palenia za mostkiem. Kilka kropel cytryny w sałatce, nie powinno jednak w znaczący sposób spotęgować nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego.

 

Dieta Kopenhaska to niskokaloryczny plan żywieniowy. Aby osiągnąć sukces  w trakcie jej stosowania konieczne jest dokładne przestrzeganie zasad. Z uwagi na charakterystykę oraz spore ograniczenie kaloryczne, nie powinna być ona stosowana przez każdego. Jeśli chodzi o osoby, u których często pojawia się zjawisko zgagi, powinny one rozważyć skorzystanie z innej diety. Oczywiście, uczucie zgagi po konkretnych potrawach jest osobniczo zmienne, jednak wszystkie założenia, które składają się na dietę Kopenhaską powodują, że w trakcie jej trwania istnieje spora szansa na pojawienie się zgagi.

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 735 227 575

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.