Controloc Control

CZAS NA ŻYCIE

BEZ ZGAGI!


POBIERZ ULOTKĘ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ ›
O zgadze

Po co nam kwas solny w żołądku?

To między innymi w nim zachodzą procesy trawienia, które są niezbędne do uwolnienia substancji odżywczych i energetycznych zawartych w pokarmie. Budowa żołądka ma odzwierciedlenie w pełnionej przez niego funkcji. W warstwach jego budowy możemy wyróżnić błonę śluzową, mięśniową oraz surowiczą. Do swojej prawidłowej funkcji narząd ten nieodzownie potrzebuje soku żołądkowego.

 

Czym dokładnie jest sok żołądkowy?

 

To mieszanina, która powstaje w ilości około półtora litra na dobę. Sok żołądkowy produkowany jest w obrębie tego narządu, głównie przez trzy rodzaje komórek- okładzinowe, główne i śluzowe. Każdy z rodzajów tych komórek ma swoją specyficzną rolę- komórki okładzinowe produkują kwas solny (jego symbol chemiczny to HCl), oraz tak zwany czynnik wewnętrzny (inaczej czynnik Castle’a, który umożliwia wchłanianie witaminy B12), a komórki główne odpowiedzialne są za produkcję pepsynogenu. Jak łatwo się domyślić, rolą komórek śluzowych jest produkcja śluzu.

 

Mówiąc o soku żołądkowym, nie można wskazać jednego jego składnika, który byłby najważniejszy- jego skład jest zbilansowany i każda substancja pełni ważną rolę w procesie trawienia. Odczyn jaki panuje w żołądku ma charakter kwasowy i w czternastostopniowej skali pH, jego odczyn może wynosić nawet 1. Sytuacja ta ma miejsce na skutek działania kwasu solnego, który stanowi integralną część soku żołądkowego.

 

Proces trawienia w układzie pokarmowym rozpoczyna się już w obrębie jamy ustnej, gdzie wraz z śliną wydzielany jest enzym – amylaza ślinowa, który odpowiedzialny jest za wstępny etap trawienia węglowodanów. Wraz z pokarmem enzym ten dostaje się do żołądka i jest dezaktywowany przez kwas solny. Także pod jego wpływem dochodzi do aktywacji pepsynogenu, który jest proenzymem wydzielanym przez komórki główne żołądka. Za sprawą kwasu solnego dochodzi do przejścia pepsynogenu w aktywą formę- pepsynę, która z kolei jest odpowiedzialna za pierwszy etap trawienia białek, tworząc łańcuchy polipeptydowe. Jak widać, rolą kwasu solnego jest między innymi udział w procesie trawienia.

 

Kwas solny z uwagi na swoje na swoje kwasowe właściwości działa również bakteriobójczo i ogranicza rozwój szkodliwych drobnoustrojów, które trafiają do żołądka wraz z pożywieniem. Stanowi on zatem pewną barierę i ochronę przed niepożądanymi patogenami. Jego zbyt mała ilość może spowodować zachwianie równowagi naturalnej flory bakteryjnej, powodując przewagę chorobotwórczych patogenów. Pod jego wpływem dochodzi także do pęcznienia tkanki właściwej, przez co znacznie ułatwiony jest proces trawienia na przykład mięsa.

 

Siła działania kwasu solnego jest tak duża, że jeśli dochodzi do zaburzenia wydzielania substancji neutralizujących jego działanie, lub tez nadprodukcji, może dojść do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, efektem czego może być pojawienie się choroby wrzodowej, która nieleczona może przyczynić się do krwawień z przewodu pokarmowego.

 

Zbyt duża ilość kwasu solnego lub zachwianie właściwych proporcji w składzie soku żołądkowego z dużym prawdopodobieństwem mogą dać objawy tak zwanej nadkwasoty. Objawy takie jak wzdęcia, zgaga, kwaśne odbijanie czy też pieczenie za mostkiem, to te symptomy, które mogą sugerować nadkwasotę. Z pomocą przychodzą środki farmakologiczne, które hamują wydzielanie soku żołądkowego - do grup leków o tej funkcji można zaliczyć inhibitory pompy protonowej

 

Ważną kwestią jest także występowanie niedokwasoty, czyli sytuacji, w której produkcja kwasu solnego jest zbyt mała. Objawami takiej sytuacji może być niedobór niektórych pierwiastków, a nawet problemy ze strony układu nerwowego. Właściwa ilość kwasu solnego jest niezbędna do prawidłowego procesu trawienia, podczas którego pokarmy są przygotowywane do dalszej obróbki w kolejnych odcinkach przewodu pokarmowego.

Takeda Pharma sp. z o.o.
Kontakt

Ul. Prosta 68

00-838 Warszawa

Telefon recepcja:+48 22 608 13 00 / -01

Fax recepcja:+48 22 608 13 03

E-mail:info.warszawa@takeda.com

NIP:526 28 68 535, BDO: 000015530; Kapitał zakładowy:252 071 200 zł; KRS:0000237611; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

SPYTAJ NASZEGO EKSPERTA!
mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Pharma Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zapytania. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu: +48 735 227 575

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

zamknij Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.